Studentskrivningar

Hej på er – speciellt till er abiturienter som läser det här!

Jag vet att många av er stressar väldigt mycket nu inför höstens studentskrivningar. Det tar lite ont i mig att läsa och lyssna på er, helt enkelt för att jag önskar att ni kunde se på skrivningarna som jag gör nu i efterhand. Jag skulle vilja ge er en kram, se er i ögonen och säga det här på ett sätt som skulle få er att verkligen förstå meningen i mina ord:

Det må inte vara så många år sen jag satt där i samma sits som du gör nu, men sanningen är att jag minns väldigt lite från abitiden. Jag var i själva verket sjukskriven (depression och utmattning) under höstens skrivningar. Jag skrev proven ändå, men det var allt jag klarade av. Det syns väldigt väl på mina resultat att jag var sjuk, men jag slapp ändå in till den utbildning jag placerade som högsta prioritet. Vad jag vill säga är att studentskrivningarna är långt ifrån avgörande för din framtid. Lärarna talar inte alltid sanning och de har tendens att överdramatisera studentskrivningarna. Det finns inte en människa som velat se mitt gymnasiebetyg sen jag hade studentfest. När allt kommer omkring är det du, som den människa du är, som spelar roll – inte dina prestationer som baseras på ett enda litet fjuttigt prov som du kanske skrev en dag då du inte mådde så bra. 

Jag menar inte att det är fel att satsa på det du intresseras av eller dit du vill komma genom studenten. Jag menar inte att du ska ta skrivningarna med en klackspark ifall du planerar att söka dig till en utbildning där ditt matematikvitsord verkligen spelar stor roll. Jag menar inte heller att studentbetyget inte betyder någonting när du ska söka dig till vidare utbildning. Jag menar bara att det inte är värt att köra sönder sig själv i processen. Det är inte värt att prioritera bort nödvändigheter som vila och avkoppling, en bra kost och ordentlig sömn. Det är inte värt att låta sig luras och verkligen tro att studentbetyget definierar dig och din kapacitet. Tro mig. Been there done that. 

Det är bara några prov. Det är inte hela världen. Skrivningarna avgör inte så mycket som du kanske tror. Du är lika värdefull och besitter fantastiska gåvor och talanger oberoende hur väl du presterar i studenten. Går det åt skogen får du flera chanser att låta mössan bli placerad på ditt huvud. 

Med dessa ord vill jag önska er alla ett stort lycka till och ett lugn i själen ända fram tills mössan sitter på ditt huvud.
Vi vet att allt samverkar till det bästa för dem som älskar Gud, som är kallade efter hans beslut. (Rom 8:28)
//Rebecca